A vírus nem ment szabadságra


Sok apró jelből úgy tűnik, hogy a vírus és a vele kapcsolatos sajtós hiperaktivitás nem megy szabadságra. Itt kering körülöttünk, pedig most tényleg szeretnénk örülni a nyárnak. A szokásosnál hűvösebb időben, ha nem is messzire, de a környékre szívesen elmennénk, egyszerűen kimozdulnánk a hálós, home office-os, webináros hónapok után. Szörnyen hangzik, de még hiányzik a megfelelő magyar kifejezés. 

A hétvége egész Európát foglalkoztató eseménye a költségvetéssel foglalkozó csúcstalálkozó. A huszonhetek kormányfői hónapok óta most először találkoznak személyesen.

Elképzelhetetlen, 1800 milliárd eurós összegről és annak felhasználásáról kell dönteniük.

Az elmúlt hetek megszólalásait figyelve a hétvége még tartogat meglepetéseket. Rengeteg, egymásnak teljesen ellentétes elosztási elvnek kellene megfelelni. Az Országgyűlés határozatával megerősített magyar álláspont világos. Közös érdek a megállapodás, az eleve kettős mércére alapozott jogállami kritériumok elfogadhatatlanok,

a jól gazdálkodó országok nem kerülhetnek hátrányba a tartósan tücsökként muzsikáló országokkal szemben.


Nagy a kísértés a kézből etetésre – „aki nem lép egyszerre…” – no, ezen kell túllépni a hétvégén, akkor lesz megállapodás.


Az Európai Parlamentben elkezdődött a nyári szünet. Augusztus végén bizottsági héttel kezdünk. Továbbra is sok szervezeti bizonytalanság van. Valóban megszüntethető az online munka? Látszólag lényegtelen belső ügyek, de

ősszel több, az EU és ezáltal a tagországok jövőjét is meghatározó döntést kell hozni.

Az EU költségvetésének jóváhagyásáról nem lehet úgy vitázni, hogy a plenáris ülésen csak az szólalhat föl, akinek sikerült eljutnia Brüsszelbe. Lássuk meg!