Afrika él – jó gyakorlat Ghánából

A visszaszámlálás egyre érdekesebben alakul. Még 26 nap. Reménykedem, hogy a nyitás tartós lesz. Bízom benne, hogy az elmúlt hetek-hónapok lelassulásának, csendjének, szorongásainak, bezártságának nem fogyasztásának, nem találkozásainak jó és rossz tapasztalatai beépülnek, jó irányú változásokat indítanak el bennünk.

***

Március elején jöttem haza Ghánából. Az ottani tenniakarásról, példaértékű jó gyakorlatról szól az alábbi minden “nyugati” számára elgondolkodtató írás. A cikk eredeti, angol nyelvű változata a bejegyzés végén található.

***

Megkezdődött Ghánában
a Laudato si’-hét

Ferenc pápa felhívására a világ katolikusai, így a ghánaiak is megtartják és elmélyülnek a Laudato si’-hét rendezvénysorozat programjaiban.

Május 16. és 24. között a világ minden részén Ferenc pápa „Laudato si’ – Áldott légy…” kezdetű, közös otthonunk megóvásáról közzétett enciklikájának ötödik évfordulójáról emlékeznek. „Minden összefügg mindennel” – hangsúlyozza az enciklika. Épp ezért az egyhetes rendezvény legfontosabb feladata az átalakulás, az imádság, a reflexió és a holnap jobb világára való felkészülés.

„Milyen világot szeretnénk továbbítani azoknak, akik utánunk jönnek, a felnövekvő gyerekeknek?”

– teszi fel a kérdést a pápa a környezetvédelmi enciklikában. Ennek nyomán a Laudato si’-hét célja, hogy ne csak felkészüljünk a jövőre, hanem cselekedeteinkkel és életmódunkkal aktívan formáljuk is azt a jövőt, amelyet el kívánunk érni.

A Caritas Ghána különleges tevékenységeket indított el, amelyek arra hívják a katolikus közösségeket, hogy bátrabb lépéseket tegyenek a teremtés védelme érdekében a világ minden részén. Céljuk a Laudato si’ üzeneteinek mélyebb tudatosítása, és az arra történő válaszadás a személyes megtérés és a viselkedés megváltoztatása által, emellett azoknak a folyamatban lévő Caritas-projekteknek a megerősítése, amelyek az éghajlatváltozással és a környezeti kihívásokkal foglalkoznak. A „zászlóshajó-akciók” közé tartozik a Gondoskodjunk közös otthonunkról nevű e-hulladékkezelési projekt, a földfoglalással szembeni érdekvédelem, valamint a szennyvízkezelési és a levegőszennyezés elleni kampányok.

A Caritas Ghána a napokban mind a húsz egyházmegyei Caritas-igazgató részvételével virtuális elmélkedést és egyeztető ülést tartott. A Konongo-Mampong egyházmegyéből megrendezett virtuális találkozóhoz Joseph Osei-Bonsu püspök, a Caritas Ghána elnöke is csatlakozott, és arra buzdította az egyházmegyei Caritas-igazgatókat, hogy vállaljanak szerepet olyan konkrét és értelmes tevékenységekben, amelyek megerősíthetik közös otthonunkat. Az ülésen megállapodtak abban, hogy a Laudato si’-hét lezárultával összekapcsolják azokat a tevékenységeket, amelyeket az egyházmegyékben elvégeztek.

Samuel Zan Akologo, a Gitáni Caritas főtitkára szerint a Laudato si’ erkölcsi iránymutatásai alapján kell a jövőben meghatározni a fejlesztési programokat és a szegények közösségi érdekképviseletét Ghánában. A főtitkár a newswatchgh.com-nak úgy nyilatkozott: „Nekünk, nemzeti és egyházmegyei Caritas-igazgatóknak mindez már akkor világos volt és a közös gondolkodásunk alapját képezte, amikor 2019 novemberében Techiman egyházmegyében a 2020. vére vonatkozó terveinkről folytattunk megbeszéléseket.” A Caritas Ghána Nemzeti Stratégiai Tervét – A 2017–2021 közötti időszakra szóló középtávú program súlypontjai című dokumentumot – nagymértékben befolyásolták a Laudato si’-ben lefektetett fejlesztési témák. És ez látható az ugyanezen időszakra elfogadott érdekképviseleti tervükben, A katolikus közösség programja a változásért (C2AGENDA4CHANGE) címet viselő dokumentumukban is. Zan Akologo szerint a Laudato si’ ilyen módon nemcsak egy héten át tartó rendezvénysorozat, hanem egy folyamatos és hosszú távú munkarendet jelent, amely meghatározza a Caritas Ghána tevékenységeit. „Következésképpen a faültetés, a fenntartható energiafelhasználás, a szennyvízkezelés, a szemét- és az elektronikus hulladék-gazdálkodás továbbra is Caritas Ghána kiemelt tevékenységi területe marad, mint a környezetvédelem kérdéseire adott közvetlen válasz. A több érdekelt fél bevonása és a békéért folytatott párbeszéd szintén kulcsfontosságú prioritás lesz.” – mondta a főtitkár.

Nyilatkozatában azt is megjegyezte, a Caritas Ghána reméli, hogy a Laudato si’ szempontjai mentén képesek lesznek befolyásolni az üzleti és gazdasági élet természetét, és a környezeti, társadalmi és gazdasági célok együttesen is előmozdíthatóak lesznek. „Ez a Befektetés a társadalmi hatásokba nevű koncepciónk lényege, amelynek keretében úgy kívánunk tisztességes munkahelyeket teremteni a munkanélküli fiatalok számára, hogy közben integráljuk a környezeti kérdéseket” – tette hozzá.

„Szeretnénk, ha olyan új vállalkozások és befektetések jönnének létre, amelyek nemcsak az érdekelt felek számára kedvező hatásokat, hanem a társadalmi és környezeti előnyök kiscsúcsosítását is figyelembe veszik.”

– hangsúlyozta Zan Akologo. A Gitáni Caritas főtitkára azt is kifejtette, a Caritas Ghána tevékenységéhez az is hozzátartozik, hogy elősegítse a Laudato si’ témáiban érdekelt különféle csoportok együttműködő párbeszédét, és olyan speciális témákkal kapcsolatban is bátorítják a dialógust, ahol egyszerű konszenzus alakítható ki. „Mindezt itt Ghánában komolyan elkezdtük a Muszlim-Keresztény Vallásközi Szövetség keretében elindított A cselekvés a befogadásért, átláthatóságért és harmóniáért (FAITH) nevű fórummal. E fórum keretében reagáltunk COVID-19 járvány miatt szenvedő szegények és kiszolgáltatott emberek segélykiáltásaira azokkal a vészhelyzeti intézkedésekkel, amelyek a járvány további terjedését megakadályozzák.” – fejtette ki Akologo – „Azzal, hogy a Laudato si’ a jóindulatú emberek közötti párbeszéd útját kínálja a mai világot fenyegető összetett kihívások megoldására, minden bizonnyal megerősíti a vallásközi együttműködés útját is, amelyet a Caritas Ghána is ösztönöz” – fejezte be nyilatkozatát a főtitkár.

Az eredeti cikket az alábbi linken Olvashatják: http://newswatchgh.com/ghana-begins-celebration-of-laudato-si-week/