Rést ütni a közöny falán

A köszöntő beszéd a II. Nemzetkökzi Konferencia a Keresztényüldözésről című rendezvényen, 2019. november 26-án hangzott el.

Anita asszony, Eminenciás, Excellenciás urak, Miniszter Úr!

Nagyszerű köszöntőket, elemzéseket hallhattunk az elmúlt órákban. Önök és a magyar emberek, döntéshozók már másodszor ülnek össze itt Budapesten, hogy egy világkonferencia keretei között vitassák meg az üldöztetést és szükséget szenvedő keresztények megsegítésének módjait. Miért is tesszük ezt közösen időt, energiát nem spórolva?

1. Jó együtt lenni, erősíteni egymást. Sok minden történt a világban az elmúlt években az üldözött keresztényekkel. Az egyházak vezetésével, képviselőivel folyamatos lett a kapcsolat. Magyarország államtitkársági szinten, egyedülálló politikai súllyal a Hungary Helps programon keresztül végzi a munkáját.

Magyar európai parlamenti képviselőként

megadatott, hogy az üldözött és szükséget szenvedő keresztényekért, valamint más vallási kisebbségekért dolgozhatok.

Van munkacsoportunk az európai néppárti frakcióban, ahol szinte heti rendszerességgel adunk nyilvánosságot, megszólalási lehetőséget az érintett közösségeknek. Az Európai Parlamentben komoly rést ütöttünk a közöny falán. Az Európai Parlament a Közel-Keleten zajló keresztényüldözést népírtásnak minősítette. Mivel idén újraválasztottak mint európai parlamenti képviselőt,

új, közös stratégiai feladatokat látok, amit együtt Önökkel kell elvégezni.

2. ”Bring the people together”, ez a jelszavam. Folyamatos információáramlást, jelenlétet biztosítani a nemzetközi diplomáciában a keresztényüldözés témában. Magyarország, köszönhetően Szijjártó miniszter úrnak is, ebben élen jár. A cél világos:

a keresztényüldözést, a vallásüldözést támogató, eltűrő kormányokat folyamatos nyomás alatt kell tartani.

3. A helyi közösségek megmaradásához, erősítéséhez, a visszatérés előmozdításához nemzetközi összefogásra van szükség. El kell gondolkodni, hogyan lehet az eddigieknél is koordináltabban, hatékonyabban föllépni. Hangsúlyozom: kormányoknak és az érintett közösségeknek együtt.

4. Új anyagi források bevonására van szükség. Ez nemcsak az üldözést szenvedő közösségek nyújtott humanitárius segítséget jelenti. El kell érni, hogy a nagy nemzetközi és európai uniós fejlesztési pénzügyi alapok az egyházakat a társadalmi súlyuknak megfelelően kezeljék. Az egyházak vezetőinek ezt maguknak is határozottan képviselniük kell.

A közös cél érdekében a különböző felekezetek közös fellépésére, stratégiai együttműködésére is szükség van.

Magyar európai parlamenti képviselőként, a Fejlesztési Bizottság tagjaként és nem utolsó sorban a Hungary Helps jószolgálati nagyköveteként számíthatnak rám. Ez a részemről nem nagylelkűség.

Én sokkal többet kaptam Önöktől és Önök által, mint amit én segíteni tudtam.